Blog - nejen o taškách

zákon o igelitových taškách

Už nejsou zdarma – už více než rok nesmí obchodníci nabízet igelitové tašky bez poplatku

Tak trochu omezení pro podnikatele a obchodníky, zklamání pro některé jejich zákazníky a výhra pro milovníky životního prostředí. Už je to více než rok, kdy došlo k zákazu rozdávání igelitových tašek bez poplatku. Všimli jste si?

Novela o obalech, která za zákazem bezplatných tašek stojí, je platná od ledna loňského roku. Česká republika se tak loni úspěšně připojila k dalším zemím EU, které daly přednost ekologii před plýtváním volně dostupnými taškami z plastu, které byly k dispozici pro zákazníky v mnoha zařízeních zcela zdarma. Kvůli nárůstu spotřeby plastů došlo k omezení, které slibovalo pokles až o desítky procent. Stalo se tak?

A co sáčky?

Přestože k omezení skutečně došlo, netýkal se zákon dalšího strašáka – ve formě plastových sáčků. Igelitové pytlíky z mikrotenu jsou totiž další běžně dostupnou součástí obchodů a supermarketů. Lidé jsou tak stále zvyklí balit si do nich ovoce, zeleninu nebo pečivo. I tyto sáčky jsou známé negativním dopadem na životní prostředí. Naštěstí se dnes do popředí médií dostávají informace o změnách životního stylu. Lidé se stále častěji zamýšlejí a volí buď omezení plastů, nebo je alespoň využívají hned několikrát – prostě sáčky nebo zakoupené tašky nevyhazují, ale používají je opakovaně. Na trhu se rovněž objevují re-usable alternativy sáčků, na které jsme byli zvyklí. I to je možnost.

Variabilita možností

Není taška jako taška. Dnes už není potíž ve volbě – v obchodech jsou na výběr často také textilní nebo papírové tašky. Také firmy dnes často volí reklamní tašky ze zmíněných materiálů, jako jsou papír nebo textil. Ty totiž jejich klientům udělají radost – a to je přidaná hodnota. Zdánlivě obyčejná marketingová taška se tak může proměnit z pomůcky či prostředníka na plážovou tašku nebo doplněk na nákupy. Vybrat si můžete i vy. Když už igelitové tašky – použijte je vícekrát, než je vyhodíte do tříděného odpadu. Nebo si vzpomeňte na nějakou tu textilní či papírovou tašku, která vám leží doma. Možná si zaslouží vaši pozornost.


Vytisknout  
profitasky - mapa

Kontaktujte nás

  • Václavské náměstí 66
  • 11000 - Praha 1
  • info@profitasky.cz
  • +420 739 933 944
  • IČO: 06301851

Ukázky potisků